Luljeta Lleshanaku

Luljeta Lleshanaku lindi në Elbasan, Shqipëri. Ajo u rrit nën regjimin stalinist të Enver Hoxhës. Edhe pse e ndaluar të ndiqte një arsim të lartë nën sundimin e tij, ajo mundi të studionte në Universitetin e Tiranës. Më vonë ajo fitoi një MFA nga Kolegji Warren Wilson. Është autore e tetë përmbledhjeve poetike të botuara në Shqipëri dhe katër në anglisht: Fresco: Selected Poems (New Directions, 2002); Haywire: Poezi të reja dhe të zgjedhura (Bloodaxe Books, 2011), në listën e ngushtë për Çmimin Corneliu M. Popescu për Përkthimin Evropian të Poezisë; Child of Nature (New Directions, 2010); dhe Hapësira Negative (New Directions, 2018).
Puna e Lleshanakut është përkthyer në frëngjisht, sllovakisht dhe gjermanisht, si dhe në anglisht dhe është publikuar në revista duke përfshirë Grand Street dhe Seneca Review. Ajo fitoi çmimin Crystal Vilenica dhe i është dhënë rezidenca dhe bursa nga Programi Ndërkombëtar i Shkrimtarëve të Universitetit të Iowa-s dhe Instituti Black Mountain. Aktualisht është drejtoreshë kërkimore në Institutin e Studimeve të Krimeve Komuniste në Tiranë.